
למה אנחנו משתעלים בחורף?
שיעול הוא אמנם רפלקס טבעי שנועד להוציא גורמים זרים והצטברות ליחה מדרכי הנשימה אך כאשר הוא חזק או כרוני- הוא מטריד עד מאוד ומפריע לאיכות החיים. ישנן סיבות שונות שגורמות לשיעול, כאשר לא כולן בריאותיות ולכן אם שיעול נמשך לאורך זמן או מלווה בסימפטומים אחרים- יש לגשת לבדיקת רופא ולברר את הגורם לשיעול, וכמובן לטפל בו.
מה הסיבה שאנחנו משתעלים?
פעולת השיעול היא כאמור לא פעולה רצונית אלא רפלקס של הגוף. המטרה של אותה פעולה היא להוציא מתוך דרכי האוויר שלנו את כל ההפרשות, הליחה וגופים זעירים נוספים שלא אמורים להיות בתוך מערכת הנשימה שלנו. כאשר אנחנו משתעלים אנחנו בעצם שואפים את האוויר ונושפים אותו החוצה במהירות גבוהה ובלחץ גבוה. אנחנו יכולים לפתח שיעול מסיבות שונות וגורמים שונים אבל סובלים ממנו בעיקר בחורף כאשר רוב הסובלים ממצב של שיעול הם ילדים.ישנם שני סוגים של שיעולים- שיעול חריף ושיעול כרוני.
הסוג הראשון הוא שיעול חריף- הגורם לשיעול חריף הוא מחלה חריפה ומדובר בשיעול קצר יחסית. תקופת השיעול לא אורכת יותר משלושה שבועות והוא יכול להעיק את מאוד בזמן שסובלים ממנו.
הסוג השני הוא שיעול כרוני- שיעול שסובלים ממנו בתקופה שעולה על שלושה שבועות וגם אם אינו מחריף הוא לא מפסיק ומטריד לאורך זמן.
הסיבה שסובלים משיעול בעיקר בעונת החורף היא החשיפה לווירוסים שונים שמועברים מאחד לאחד. בנוסף, המעבר בין חום לקור שקורה לא מעט בימי החורף שלנו יכול לגרום להתקררות של דרכי הנשימה דבר המוביל להיווצרות של דלקת מקומית ותוצאתה היא שיעול. כאשר מחלה אינה מטופלת בזמן או כמו שצריך היא יכולה לגרום להיווצרות של שיעול כרוני. שיעול כרוני עלול להטריד לאורך זמן וגם לגרום לתופעות לוואי נוספות שעלולות לפגוע קשות באיכות החיים של מי שסובל מהשיעול.
מה הם הגורמים הנפוצים לשיעול?
• גוף זר בכלי הנשימה- כאשר נתקע לנו גורם זר בקנה הנשימה במהלך נשימה רגילה או במהלך אכילה או שתייה , התגובה המיידית של הגוף שלנו היא לנסות להוציא את אותו גוף זר, וזאת הוא עושה על ידי שיעול. במקרה כזה הגורם של השיעול הוא לא מחלה אלא גוף זר וזוהי פעולה תקינה של הגוף. במידה והשיעול ממשיך או שאין אפשרות לנשום- יש להגיע לבית החולים באופן מידי.
• אסתמה- אחד מהסימפטומים של אסתמה הוא שיעול. כאשר מדובר באדם הסובל מאסתמה, ייתכן שיעול בזמן ההתקפים. השיעול הוא בעצם תגובה דלקתית בדרכי הנשימה שמנסים להתגבר על האסתמה. השיעול יכול להיות אפיזודה קצרה או להמשיך לזמן ממושך יותר ועלול לקרות עם קשיים בנשימה או ללא קשיים בנשימה.
• מחלות שונות כגון- הצטננות, וירוסים ודלקות- כל אלה יכולה ליצור מצב של תהליך דלקת ולייצר שיעול. כאשר אדם חולה בדלקת ריאות למשל, הוא סובל משיעול מלא ליחה שלעיתים מלווה בקושי בנשימה ובחום.
• עישון כבד- אצל מבוגרים אחת הסיבות להיווצרות שיעול כרוני היא עישון, בעיקר עישון כבד וממושך. כאשר אדם מנסה להיגמל מעישון לאחר זמן ארוך שהוא מעשן או מעשנים לאורך זמן פעולה זו יכולה לגרום להתקפי שיעול כרוניים. הדרך הטובה ביותר להתמודד איתם היא כמובן להפסיק לעשן.
באילו מקרים השיעול דורש טיפול ואיך מטפלים בו?
ברוב המקרים השיעול חולף בעצמו והאדם שסובל ממנו צריך להקפיד על מנוחה רבה ושתייה מרובה וכמובן לא להשתעל ליד אחרים בכדי לא להדביק אותם חלילה.
יש לשים לב להחמרה של השיעול או שהוא נמשך מעבר לזמן של שלושה שבועות. מצב של שיעול כרוני קשה לאורך זמן רב יכול להיות הגורם לקשיים בשינה ובעקבות כך למצב של עייפות מצטברת, כאבי בטן , כאבי שרירים, הופעה של קשיי נשימה במהלך השיעול וגם לאחריו ואף למצב של בריחה של שתן או אפילו למצב של הופעה של בקע בסרעפת.
אלו המקרים אשר מחייבים להגיע לבדיקת רופא- שיעול מתמשך שאינו עובר, שיעול שגורם לכאבים ומכאובים במקומות אחרים בגוף, שיעול שמלווה בחום או בתסמינים חמורים אחרים. ככל שמתבגרים ומזדקנים שיעול ממושך יכול לגרום להופעה של מצבים חמורים יותר כמו בריחת שתן ובקע בסרעפת, מקרים שדורשים התערבות רפואית ממושכת.
איך ניתן לטפל בשיעול לפני שמגיעים לרופא?
• מכשיר אינהלציה ביתי יכול לסייע רבות בהכנסת לחות לתוך החדר והקלה על תסמיני השיעול, בעיקר בקרב ילדים. הפעלה קבועה שלו בבית גם כאשר לא משתעלים יכולה להקל על דרכי הנשימה בתקופת החורף ובכלל.
• שימוש במי מלח- השימוש במכשירים שונים על בסיס מי מלח מסייע רבות בהקלה על השיעול וכן בטיפול בדלקות השונות שגרמו לו.
• נטילת אנטיביוטיקה- במקרים בהם השיעול נוצר בעקבות דלקת או ווירוס כמו דלקת ריאות וכדומה- אנטיביוטיקה תטפל בגורם עצמו ולכן לאחר מכן יעבור השיעול.
• נטילת תרופות ללא מרשם רופא- ישנן לא מעט תרופות מדף ללא מרשם רופא אשר מקלות על הצטברות הליחה ומסייעות להוציא אותה ממערכת הנשימה . יש כמובן לקרוא היטב את העלון לצרכן וגם להתייעץ עם איש מקצוע לפני שנוטלים כל תרופה שהיא. בדיקת רופא היא הכרחית בכדי לברר מה הגורם לשיעול ולנטרל אותו ובמקביל לוודא שלא נגרם נזק נוסף בעקבות השיעול.
"