
למה לאנשים מבוגרים קר יותר
אם חיים מסביבכם מבוגרים אתם בוודאי מכירים זה: הם מבקשים לסגור חלון, לובשים עוד שכבה ומרבים להתלונן שקר להם. ובכן, זה לא סתם, יש הסבר מדעי ומוכח המעניק להם את מלוא הלגיטימציה לכך. בגדול, ניתן לחלק את הסיבות בגינן מבוגרים סובלים מרגישות יתרה לטמפרטורות נמוכות לשתי קבוצות עיקריות: הזדקנות כללית של הגוף או בעיות בריאותיות שמסתתרות מתחת לפני השטח.
הזדקנות כללית של הגוף
לפי מחקרים רבים, כאמור, ככל שהשנים חולפות והגוף מזדקן כך יותר קשה לו להתמודד עם שינויי טמפרטורה כמו גם לשמור על טמפרטורת גוף נכונה. זה קורה בשל ירידה כללית בתפקוד מערכות הגוף השונות:
1. ירידה בקצב חילוף החומרים - המובילה ליכולת מוגבלת לייצר ולשמר מספיק אנרגית חום בשביל להעלות את הטמפרטורה בגוף.
2. ירידה בכמות השומן ו/או בעובי העור - מה שמקשה על היכולת לשמר חום.
3. ירידה בקצב מחזור הדם – מה שמקשה על העברת החום ופיזורו. זו, אגב, יכולה להיות תוצאה של תהליך ההזדקנות אבל גם תופעת לוואי של תרופות מסוימות.
בעיות בריאותיות מתחת לפני השטח
רגישות יתר לקור היא לא תמיד תוצאה של הזדקנות טבעית בגוף. לפעמים, היא רק נורת האזהרה לבעיטת בריאות אחרות:
מחלות לב וכלי דם – לקצב זרימת הדם יש תפקיד משמעותי על האופן שבו גופנו שומר על חום. במילים אחרות, כשהדם לא זורם בקצב לו זקוק הגוף הגפיים יהיו הראשונות לסמן זאת ויתקררו. הסיבה לכך היא שהגוף יתעדף את זרימת הדם לאזורים קריטיים כמו המוח והלב. מחלות לב וכלי דם - כולל אי ספיקת לב, מחלת עורקים כלילית ומחלת עורקים היקפית - יכולות להשפיע על האופן בו הדם זורם בעורקים. על כן, תחושת קור עשויה לסמן תחילתה של בעיה.
אנמיה – תאי הדם האדומים אחראיים להובלת חמצן לרקמות הגוף. אנמיה היא מצב בו יש מחסור בתאים כאלה, והגוף ידאג לכך שמלאי הכדוריות הקיים יגיע לאיברים חשובים, קרי המוח, הכליות או הלב. כפועל יוצא העור והגפיים יוותרו קרים מכיוון שזרימת הדם אליהם לקויה.
סוכרת – הרבה פעמים גורמת מחלת הסוכרת לבעיות בריאותיות שונות המשפיעות על הרגישות לקור, כמו מחלת כליות או אנמיה. בנוסף, רמות גבוהות של סוכר בדם עלולות לפגוע במערכת העצבים, במיוחד באזור כפות הידיים והרגליים ( נוירופתיה סוכרתית). וכאשר העצבים נפגעים, הידיים והרגליים עלולות להרגיש קרות, מנומללות או מעקצצות.
בעיות בבלוטת התריס - בלוטת התריס, כידוע, אחראית בין השאר על ויסות ההורמונים בגוף, גם אלה המסייעים בשליטה על חום הגוף. לפיכך, כאשר הבלוטה נמצאת המצב של תת פעילות יתכן שאחד הסימנים לכך יהיה תחושה של קור – גם כשלא קר.
תרופות יכולות גם להגביר את הרגישות לקור אתה עלול להרגיש קר כתופעת לוואי של תרופה חדשה. חוסמי בטא וחוסמי תעלות סידן, אותם אתם עלולים לקחת להורדת לחץ הדם, גורמים לעיתים קרובות לידיים ולרגליים קרות. הסיבה לכך היא שהתרופות יכולות להפחית את זרימת הדם לגפיים שלך. אם אתם או קרוביכם חשים בקור לעיתים קרובות יותר ומתקשים להתחמם, רצוי לפנות לגורם מקצועי שכן לעיתים מדובר בחוסר איזון של מי מהנ""ל.
לסיכום: היפותרמיה מסוכנת בעיקר לאנשים מבוגרים
היפותרמיה – כלומר טמפרטורת גוף נמוכה מ-35 מעלות צלזיוס – היא מצב מסוכן לכל אחת ואחד בכל גיל. ואולם עבור אנשים מבוגרים – שגופם רגיש יותר לקור ומסוגל פחות להתגונן מפניו – היפותרמיה היא בבחינת סכנת חיים של ממש. לכן, כשהמבוגרים שסביבכם - או אתם עצמכם – חשים קור באופן שלא הורגלתם בו, יש להתייחס לכך במלוא הרצינות. במיוחד אם מדובר בסימפטומים חדשים, אם לכם קר כשלאחרים נעים, אם תחושת הקור משפיעה על ההתנהלות היומיומית.
"