
דרכים להפסקת עישון
לעשן יוגורט?
כמה מאיתנו ניסו כבר הכל ולא הצליחו להפסיק עם המנהג הנורא הזה- עישון. מומחי ""איפארמה"" מספרים לנו על כל הדרכים הכי לא-שגרתיות להפסיק לעשן אבל גם הכי יעילות. תנסו, זה עובד
כן אנחנו יודעים, להפסיק לעשן זה לא קל. גם אם תסתכלו כל יום בתמונה של ריאות שחורות; פרצוף מקומט או שיניים צהובות – חלקכם פשוט יסרבו להיפטר מההרגל הנורא מחד, שמספק הנאה לא מוסברת מאידך. יש שיטות רבות כל כך להפסיק לעשן – חלקן גדולות יותר ומצריכות השקעה רבה יותר וחלקן- פשוטות ביותר. לפניכם כמה שיטות ועצות מאוד קלות ליישום שיכולות לקדם אתכם צעד נוסף להפסקת העישון.
מחשבה תחילה יש מספר מצבים, הגורמים לעשן, אשר הנפוצים מבניהם: רעב - HUNGER, כעס - ANGER, בדידות - LONELINESS ועייפות - TIREDNESS, ראשי תיבות של מילים אלה מרכיבים מילה ""HALT"". רצוי לבדוק, האם כמיהה לסיגריה נוספת לא נגרמת מאחת התחושות האלה. ברגע שמיפית את הרגש הנכון, כדאי להתמקד בלפתור אותו.
עישון- מה זה עושה לנו?הניקוטין שבסיגריות הוא סם ממכר. זו אחת הסיבות שקשה להפסיק לעשן. כשתפסיקי לעשן, או כשתזרוק את הסיגריות, הגוף שלכם יגיב לחוסר ברמת הניקוטין. המצב הזה נקרא ""גמילה"" והוא טומן בחובו תופעות לוואי (שרבות מהן ניתן למנוע בעזרת תרופות). תופעות הלוואי השכיחות ביותר הן: השתוקקות לסיגריה, קשיים בריכוז, הפרעות שינה, דיכאון או עצבנות וכעס, תסכול, חוסר מנוחה וחרדה. החדשות הטובות: יש היום גם תרופות וגם עזרים, שמקלים על תקופת הגמילה ומסייעים בהעלמת תופעות הלוואי. התסמינים הללו מורגשים תמיד בעוצמה הגדולה ביותר בתחילת התהליך. ככל שתישארו נקיים מניקוטין לאורך יותר זמן, הם ילכו ויפחתו בהדרגה. המשימה אפשרית, ופחות קשה ממה שנדמה. מלבד זאת, השימוש בתרופות או בעזרים דוגמת מסטיק ניקוטין או מדבקות ניקוטין מסייע להתמודד עם תופעות אלה ביעילות. בעבור רוב המעשנים, הימים הראשונים לתהליך הגמילה קשים אך החדשות הטובות הן שכבר ביום השלישי או הרביעי ללא סיגריה, מופיעה הקלה והיא עשויה להיות משמעותית. לאחר הפסקת העישון עשויים להופיע גם שיעול והפרשה מוגברת של ליחה. זה סימן טוב כיוון שהגוף שלכם מנקה את עצמו משאריות חומרי העישון.
אז איך מטפלים?
הטיפול התרופתי
מסטיק ניקוטין – ""ניקורט"" או ""ניקוטינל"" במינונים של 2 או 4 מ""ג - מסטיק המכיל ניקוטין (נחשב לתרופה, ואפילו לתרופה ממכרת). חשוב להפסיק לגמרי לעשן לפני שמתחילים להשתמש במסטיק. כשאתם חשים צורך לעשן, פשוט מכניסים לפה חתיכת מסטיק ולועסים אותו באופן איטי, על-מנת להימנע משחרור גדול מדי של ניקוטין לגוף. לאחר כ-15 לעיסות תרגישו טעם חריף במקצת או הרגשת נימול או עקצוץ בלשון - ובשלב זה יש להפסיק ללעוס. שמים את המסטיק בין הלחי לחניכיים ושומרים עליו שם. כשהטעם החריף או הרגשת העקצוץ בלשון ייעלמו (לאחר כדקה) אפשר להמשיך ללעוס. חוזרים שוב על התהליך עד שהניקוטין שבמסטיק ייספג (לרוב, בתוך כ-30 דקות). דאגו שהמסטיק יהיה תמיד בהישג יד למקרה שתרגישו צורך לעשן. למעשנים יותר מ-20 סיגריות ביום מתחילים במסטיק במינון של ארבעה מיליגרם, לועסים כשמונה עד 12 יחידות ביום, ולא יותר מ-15 ליום, במשך שלושה חודשים. למעשנים עד 20 סיגריות ביום מתחילים במסטיק במינון שני מיליגרם, לועסים כשמונה עד 12 יחידות ביום, ולא יותר מ-30 יחידות ביום. מומלץ שאלה הלועסים יותר מ-15 יחידות ביום, יעברו למסטיק המכיל ארבעה מיליגרם ניקוטין. בהמשך, מומלץ לצמצם בהדרגה את מספר היחידות ביום, עד להפסקה מוחלטת בתום כשישה חודשים.
מדבקת ניקוטין – מדבקות ""ניקוטינל"" במינונים של 7, 14, או 21 מ""ג. כשמצמידים לגוף מדבקת ניקוטין, הניקוטין משתחרר אט-אט מהמדבקה, חודר דרך העור, נספג בכלי הדם ונשאר בגוף ברמה נמוכה וקבועה. מומלץ להדביק אותה בכל יום באזור אחר של הגוף (כדי למנוע גירוי בעור) ומומלץ להדביק אותה באזור של עור חלק, המאפשר ספיגה טובה יותר של הניקוטין. למעשנים יותר מ-20 סיגריות ביום בשלב הראשון יש להשתמש במדבקה במינון של 21 מיליגרם במשך שבועיים-שלושה. בשלב השני יש לעבור למדבקה במינון של 14 מיליגרם במשך שבועיים-שלושה. בשלב השלישי יש לעבור למנה במינון של 7 מיליגרם למשך שבועיים-שלושה. למעשנים פחות מ-20 סיגריות ביום בשלב הראשון יש להשתמש במדבקה במינון של 20 מיליגרם במשך שבועיים-שלושה. בשלב השני יש לעבור למנה במינון של 10 מיליגרם למשך שבועיים-שלושה. אין להשתמש במדבקה לתקופה העולה על 12 שבועות.אסור לעשן בתקופת השימוש במדבקה או במסטיקים מחשש להרעלת ניקוטין.
מומלץ להתייעץ ברופא המשפחה לפני תחילת טיפול בתכשירים להפסקת העישון, מפני שישנם אנשים שהתכשירים להפסקת עישון מוגבלים ואף אסורים עבורם.
הטיפול האלטרנטיבי
תחילה- המזון שמשפיע עלינו מזון נוגד עישון תתפלאו – יש דבר כזה, והמידע הבא עשוי להפתיע אתכם. מעבר לתועלת של מאכלים העשירים בנוטריאנטים, כולל ויטמין C, אשר העישון פוגע ברמתו, סלט יכול להקטין כמיהה לעישון. פירות וירקות משנים את טעם העישון והופכים עישון ל-""טעים"" פחות. ולכן מומלץ להרבות באכילת פירות וירקות.
גם מוצרי חלב מסוימים, כגון יוגורטים וחלב עצמו גורמים לאותה תחושה. אפילו שתיית מים רגילים יכולה לגרום להחמרה בטעם הסיגריה. בהתחשב בעובדה שכשמעשנים לעיתים לא מבדילים בין תחושת רעב ותשוקה לעשן אזי לאכול בריא ולמנוע עישון זו אופציה טובה.
מזון מעודד עישון לצד מזון העוזר להפחית בעישון קיימים מאכלים הגורמים לנו לרצות לעשן – הם הופכים את חווית העישון לנעימה יותר. בין המאכלים האלה - בשר אדום, קפה ואלכוהול. יש צורך לוותר לפחות לתקופה על מאכלים חריפים ומלוחים ומזונות מעושנים אשר מעודדים ומעוררים את התשוקה לעישון.
מזון כתחליף לעישון מדובר על מזון המשמש כתעסוקה לחלל הפה, מזון הדורש לעיסה, כגון גזר, סלרי, תפוחי עץ או אגוזים אשר מהווים תחליף מצוין. גם פופקורן יכול להועיל כאן.
גם אכילת גבינה צהובה יכולה לסייע בהפסקת עישון. אנשים שהפסיקו לעשן דיווחו שחתיכת גבינה הייתה תחליף טוב לסיגריה.חשוב להדגיש: לא רצוי להשתמש בגומי לעיסה, מפני שהוא גורם להפרשת מיצי קיבה ולתחושת רעב. והנה כמה טיפים ומתכונים עם צמחי מרפא שידכאו לכם את הרצון לעשן
שיבולת שועל יוצקים 1 ליטר של מים קרים ל-7 כפות של שיבולת שועל, משאירים למשך 12 שעות. מביאים לרתיחה על יש בנונית. לשתות במקום לעשן - והרצון לעשן יעלם. משך הטיפול - כשבוע.
ציפורן ציפורן היא אחד התבלינים שיכול לעזור להפסיק לעשן. הטעם החזק של התבלין הזה מסייע להפחית את התשוקה לעשן. טיפת שמן ציפורן בחלק האחורי של הלשון יכולה לרסן את התשוקה לניקוטין.
קינמון כמו הציפורן, קינמון הוא תבלין היכול לסייע להפסיק לעשן. לפיכך, כאשר משתוקקים לסיגריה – רצוי לשתות תה קינמון או ללעוס מקל קינמון. ואגב, הקינמון ניחן גם ביכולתו לסלק ריח רע מפה.
אקורוס קלמוס בנוסף לתכונות הריפוי שלו – הצמח מחזק ומשפר את פעילות מערכת העיכול. לעיסתו מדכאת את הרצון לעשן.
שטיפות פה. שטיפת פה במי כסף או סודה לשתיה לפני העישון הופכים את טעם הסיגריה לדוחה יותר. מומלץ לנסות.
לעשן ... יוגורט כן, אתם קוראים נכון. הרטבת סיגריה ביוגורט (גם יוגורט פירות או ביו), ייבושה ועישונה גורמת לסיגריה להיות בעלת טעם דוחה ביותר. כאשר יש שוב צורך בעישון – לחזור לסיגרית היוגורט.
ומה יקרה אחרי הפסקת עישון?
לאחר הפסקת העישון, קורים לגוף הרבה דברים טובים. להלן מה שיקרה בדרך כלל:
תוך 20 דקות – יורדים קצב הלב ולחץ הדם. תוך 10 שעות - רמת החמצן בדם מתאזנת. תוך 12 שעות - רמת חד תחמוצת הפחמן (CO, רעיל, תוצר עישון) בגוף חוזרת למצב תקין. תוך 24 שעות – מתאזן מחזור הדם. לאחר 3 ימים – משתפר חוש הריח/הטעם. לאחר 5 ימים - נעלם הריח הרע מן הפה והעור. לאחר 7 ימים – יש שיפור במראה העור. לאחר חודש – שיפור בנשימה, מפסיקים צפצופים ושיעול. לאחר חודשיים – שיפור בכאבי ראש, בעייפות כרונית, הקלה בנשימה. לאחר 6 חודשים – יש מספיק כוח לפעילות גופנית מאומצת. לאחר שנה - הסיכון למחלות לב קטן פי 2. לאחר 5 שנים - הסיכון לפתח סרטן ריאות (בהשוואה למעשנים חפיסה ליום) קטן פי 10. לאחר 15 שנים בלי סיגריות, הסיכון שלך ללקות במחלת לב או בשבץ מוחי זהה לזה של אנשים שלא עישנו מעולם .הסיכון שלך ללקות בסרטן הריאות פוחת בחצי.
המידע באדיבות: יונתן יעקובוב, רוקח ב""איפארמה"", יאן גרינברג, מנהל תחום טבע ב""איפארמה"".
"