ויטמין E –חשיבותו של נוגד החמצון החזק בהגנה על הגוף

"

ויטמין E הוא נוגד החמצון (אנטיאוקסידאנט), המסיס בשומן החשוב ביותר בתאי הגוף. נוגדי חמצון הינם חומרים שמגנים על ממברנות (קרומי) התאים מפני חומרים מחמצנים שגורמים לסטרס חמצוני הנוצר ע""י רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים נוצרים בגופנו כל הזמן: בתהליך הנשימה, בזמן פעילות גופנית, בחשיפה למזהמים, בעישון ואף באכילה. הרדיקלים החופשיים פוגעים בתא ע""י שרשרת של תלישת אלקטרונים מהתא. לרדיקל חופשי יש מספר אי-זוגי של אלקטרונים והוא ינסה לאזן את עצמו ע""י השלמת האלקטרון החסר באמצעות לקיחת אלקטרון מאטומים בעלי מספר זוגי של אלקטרונים, כך שהאטומים בעלי מספר זוגי של אלקטרונים הופכים בעצמם לרדיקלים חופשיים השואפים להשלים את האלקטרון החסר שלהם מהאטומים שבקרבתם.

עם הזמן, ככל שהרדיקליים החופשיים מצטברים, הם עלולים לגרום להתפתחות של מחלות שונות כגון מחלות לב וכלי דם, טרשת עורקים, סוכרת, אלצהיימר וסוגים שונים של סרטן.

ויטמין E מחזר רדיקלים חופשיים אלו לחומרים לא מזיקים, לכן הוא בעל תפקיד חשוב בהגנה כנגד הזדקנות תאים, זיהום אויר, מחלות לב וסרטן, סוכרת, דלקות ומצבים נוספים בהם מעורבת עקה חמצונית. מכאן חשיבותו העיקרית כנוגד חמצון חזק המגן על תאי גופנו.

מקורות של ויטמין E מהמזון הם בעיקר בשמנים צמחיים,שמן קנולה, שמן חמניות, שקדים, תירס, אגוזים, ירקות ועלים ירוקים. מצוי גם בבשר ושמנים מהחי. שמן נבט חיטה מכיל הכי הרבה ויטמין E, בהשוואה לשמנים צמחיים אחרים. מתוך כמות ויטמין E שנאכלת הכמות הנספגת של הויטמין משתנה ונעה בין 20%-70%.

יש לציין שכמות ויטמין E במזון אינה גדולה, לכן לעיתים נדרש לקחת ויטמין E כתוסף.

חסר בויטמין עלול להופיע באחד משני המקרים: פגם גנטי מולד בחלבון שקושר את הויטמין או כאשר יש פגיעה בספיגת שומנים בגוף (שכן הויטמין הוא ויטמין שמתמוסס בשומן, וכאשר נפגמת ספיגת השומנים- כמותו בגוף פוחתת).חוסר ממשי בויטמין E יתבטא בירידה בפוריות, הזדקנות תאים טרם זמנם (כתוצאה מעקה חמצונית), פגיעה במערכת העצבים (פגיעה תאית), עלייה בשבירות כדוריות הדם האדומות, עד לרמה של אנמיה המוליטית (מחסור במספר כדוריות דם אדומות בתאי דם בוגרים).

הכמות המומלצת לצריכה היא 15 מ""ג ליום למבוגרים, המינון המקסימלי לצריכה ללא תופעות לוואי מזיקות הוא עד 1000 מ""ג ליום.

אילו תוספים יסייעו לנו להתגבר על החסר בויטמין ולהגן על גופנו מפני רדיקלים חופשיים?

סולגאר ויטמין E 50 קפליות- ויטמין E בצורתו החופשית הנחשבת כרכיב פעיל יחד עם תערובת של טוקופרולים להם חשיבות טיפולית רבה, זו הצורה ""השלמה"" של ויטמין E. כמוסה אחת ביום, עם הארוחה.

אוויג'ל ויטמין 200 E מ""ג- כמוסות רכות נוחות לבליעה ותכולתן נספגת במהירות רבה יותר מאשר כדורים רגילים.

אלטמן ויטמין E 400 טבעי- מצטיין בספיגה משופרת בזכות שילוב של כמוסה רכה על בסיס שומני. 75 כמוסות רכות ,1-2 כמוסות ביום ,עם או אחרי האוכל.

ויטמין E- הויטמין שיוצא להגנתי!

ליאת אברהמי, דיאטניתB.sc RD

"
בחזרה לבלוג