חשיבות ויטמין בי 12 למניעת אנמיה ולפעילות מערכת העצבים
ויטמין B12 שייך למשפחת תרכובות הנקראות קובלאמין, והוא ויטמין חשוב הקשור לתהליכים ולמצבים שונים בגופנו.
לויטמין B12 תפקידים חשובים ורבים: הוא מסייע לתפקוד תקין של מערכת העצבים- ויטמין B12 הוא בעל תפקיד בייצור מיאלין – החומר העוטף את תאי עצב ומסייע לבידודו ולהגברת מהירות העברת הדחפים העצביים.תפקיד נוסף הוא ייצור פורינים ופירמידינים- חומרים המסייעים לפעילות האנזימים (זרזי תהליכים כימיים) הגורמים לבניית ה-DNA. הוא גם מסייע בפעילות תהליכי הפקת אנרגיה וחילוף החומרים של חומצות אמינו, המרכיבות חלבונים. מחסור בויטמין B12 ובחומצה פולית עלול לגרום להצטברות הומוציסטאין- ברמה גבוהה בדם של הומוציסטאין עשויה להתרחש פגיעה באנדותל, השכבה הפנימית המצפה את כלי הדם,מה שעשוי להגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם. עודף של ויטמינים לא יביא לחסר של הומוציסטאין, אך חסר בויטמינים יביא לעודף שלו.
באנשים שתזונתם הולמת, ויטמין B12 נאגר בכמות מוערכת של כ-2000 מיקרו גרם בעיקר בכבד, מאגרים ארוכי טווח אלה מצטברים למאגר גדול ומוצק שמספיק בערך ל-5-7 שנים. לכן, חסר ב B12 הוא במקרים רבים מצטבר וכמות קטנה או חוסר ספיגה בו מורגשים לאחר זמן רב יחסית. ההמלצות לגברים ונשים בוגרים הן 2.4 מק""ג/יום. בחסר ההמלצות עולות, כמו כן גם בהנקה (2.8 מק""ג ליום).
מקורות במזון לויטמין B12 הם כבד וכליות,בקר, חלב, ביצים, דגנים מועשרים, דגים, גבינות , טונה, המבורגר ובשרים עם שריר. בשל העובדה שויטמין B12 נמצא במוצרים מן החי, רמות נמוכות יותר של B12 עשויות להימצא בטבעונים, בעיקר כאלו שלא נוטלים תוסף חיצוני. בצמחונים הצורכים ביצים וחלב, הסיכוי לחסר פוחת.
מחסור בויטמין B12 גורם לחלוקת תאים לקויה, בעיקר בתאים המתחלקים במהרה, דרך עיכוב ביצירת החומר התורשתי. בעקבות כך, הירידה בקצב חלוקת התאים מתבטאת בקיום תאים הגדולים מהנורמה שנפלטים לדם טרם הבשלתם, מה שגורם לאנמיה מאקרוציטית. אנמיה זו קשורה גם כתוצאה ממחסור בחומצה פולית.
אנמיה היא שם כולל להפרעה בהובלת החמצן אל הרקמות. תסמינים של אנמיה ושל מחסור בויטמין B12 בכלל כוללים הפרעות במערכת העצבים הכוללות ליקוי מנטאלי, חוסר ריכוז, ירידה בזיכרון, ואף דיכאון. בנוסף, עייפות ,חולשה כללית, הירדמות, עקצוץ ושריפה בכפות רגליים,נוקשות שרירים. במחסור ממושך יכול להיווצר נזק עצבי קבוע. תסמינים נוספים כוללים גוון עור צהוב, עיניים צהובות ולשון אדומה .
מהם הגורמים לחסר בויטמין B12? : צריכה נמוכה מהמזון עקב אי צריכת מזון מן החי ומתת ספיגה כתוצאה ממחלות שונות במערכת העיכול (מחלת כרוהן, למשל), מחסור בחומר IF (חלבון קושר החיוני לתהליך הספיגה של B12. לכן מחסור בIF יוביל לחסר בויטמין) או שלשולים ממושכים. חסר יכול להופיע כחלק מתת ספיגה לאחר ניתוחים בריאטריים, בעיקר לאחר מעקף קיבה (הכולל תת ספיגה).
החסר נפוץ באנשים מעל גיל 65- בערך 15%!
אז איך ניתן להעלות את רמות הויטמין?
חלק גדול מן האנשים שמהסיבות הנ""ל הם בעלי מחסור בויטמין, עשויים לשפר את סטטוס הויטמין בעזרת זריקות תת עוריות או בעזרת התוספים הנ""ל:
סולגאר ויטמין B-12- למציצה תחת הלשון של סולגאר הוא תוסף מזון המכיל ויטמין B12 לספיגה מרבית. 100 טבליות למציצה.
פלוריש ויטמין B-12 הוא תוסף מזון המיועד לסייע בחוסר ויטמין B-12 מכיל גם ויטמין B-9- חומצה פולית. 100 טבליות.
נוטרילייף ויטמין B-12 תת לשוני-מכיל 100 מק""ג B-12 ו- 400 מק""ג חומצה פולית. נוסחה צמחית. כשר. 100 טבליות.
ויטמין B12 – את האנמיה מחלישים, ואת מערכת העצבים מחזקים!
ליאת אברהמי, דיאטניתB.sc RD
{{widget type=""catalog/product_widget_link"" template=""catalog/product/widget/link/link_block.phtml"" id_path=""product/949""}}