חומצות שומן אומגה 3 וחשיבותן בשמירה על בריאות הלב
אומגה 3 הן חומצות שומן רב בלתי רוויות- חומצות שומן הנקראות כך בשל המבנה הכימי שלהן, קשר כימי כפול בעמדה 3 בשרשרת הפחמנים במולקולה. אומגה 3 היא חומצות שומן חיוניות אותן גופנו לא יכול לייצר ולכן חייבים לצרוך אותן מן המזון או ממקור חיצוני. אומגה 3 מיוצרות בעיקר ע""י צמחים הנבלעים על ידי דגים שחיים במים עמוקים, בעיקר במימי האוקיינוס ומכאן הריכוז הגבוה של אומגה 3 בדגי ים.
מקורות תזונתיים העשירים באומגה 3 כוללים בעיקר דגים שמקורם במי ים עמוקים כמו דגי הרינג, מקרל, סלמון, סרדינים (גם משומרים), פורל. מקורות אלו הם היעילים ביותר מבחינת ניצול הגוף של חומצות השומן DHA ו- EPA, ח' שומן אומגה 3 הזמינות והיעילות מבין סוגי חומצות השומן אומגה 3. מקורות נוספים הם שמני קנולה, זרעי פשתן ואגוזי מלך המכילים חומצה ALA אלפא לינולנית, אך הם פחות יעילים וזמינים לגוף בשל תהליך הפיכה פחות יעיל לחומצות השומןDHA ו- EPA.
יתרונותיו וחשיבותו של אומגה 3 נקשרים במיוחד לבריאות הלב ומניעת מוות פתאומי הקשור ככל הנראה לשלב האחרון בטרשת העורקים. בצריכה שלו במינון גבוה, מעל2 גרם ליום, נצפתה ירידה ברמת הטריגליצרידים בדם. מחקרים שונים מצאו קשר בין חומצות שומן אומגה 3 וסיוען לטיפול בהפרעת דיכאון, דלקת מפרקים, טרשת נפוצה וטרשת עורקים, סיבה נפוצה לתמותה בזמננו.
מנגנון הפחתת הטרשת והדלקת מקורו ב""תחרות"" בין חומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6. בתזונה המערבית אנו צורכים כמות מוגברת של אומגה 6 לעומת אומגה 3. יחס לא מאוזן זה משפיע על תהליך יצירת פרוסטגלנדינים ולויקוטרינים- חומרים מעודדי דלקת וטרשת עורקים. צריכת יחס מאוזן יותר בין אומגה 3 לאומגה 6 בנוסף לפעילותו של אומגה 3 תורמים לאפקט נוגד דלקת ומפחית טרשת. מנגנון משוער לפעילותו של אומגה 3 כנוגד קרישה הוא ע""י הארכת זמן הדימום וירידה בהיצמדות טסיות הדם (היצמדות קרישי דם).
לפי הוועדה להמלצות תזונתיות למניעת מחלות קרדיווסקולריות בישראל, ההמלצות לאוכלוסייה בסיכון גבוה לתחלואה קרדיווסקולרית ו/או מניעה שניונית (מניעת התפתחות והתקדמות המחלה) לאנשים שאינם צורכים מנת דגים לפחות פעמיים בשבוע, ניתן לשקול לתסף ע""י תוספים במינון יומי מקביל של EPA + DHA כ - 1 גרם ליממה.
התוספים שניתן למצוא בטלפארמה:
אלטמן אומגה 3 הוא תוסף מזון המכיל שומנים מדגי המעמקים הקרים של האוקיאנוס האטלנטי, כולל ריכוז גבוה של חומצות שומן בלתי רוויות מסוג EPA ו-DHA . 180 -EPA מ""ג, 120- DHA מ""ג.
אלספה MAX כמוסות הוא תוסף מזון המכיל כמוסות שמן דגים טהור אומגה 3, ממי מעמקים קרים, מסוג EPA +DHA. מכיל מקסימום חומצות שומן (850 מ""ג) אומגה 3 בכמוסה אחת!
סולגאר אומגה 3 ""950"" הוא תוסף מזון המכיל מינון מועשר במיוחד של אומגה 3, כאשר כמוסה אחת של אומגה 3 ""950"" שוות ערך למנת דג סלמון. לחולים במחלת לב כלילית מומלץ לצרוך מדי יום גרם אחד של אומגה 3.
להורדת טריגליצרידים מומלץ לצרוך מדי יום 4-2 גרם של אומגה 3.
נוטלי וארפארין (קומדין) או תרופות אחרות נוגדות קרישה – יש להתייעץ עם רופא לפני נטילת אומגה 3 בכמות העולה על3 גרם ליום.
אומגה לייף –תוסף מזון המיועד לבעלי רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם, לבעלי מחלות לב ולסובלים מיתר לחץ דם. מכיל 120 קפליות.
אומגה 3- וטוב לי על הלב!
ליאת אברהמי, דיאטניתB.sc RD
"