
איך ממזערים מקרי נפילות של קשישים
נפילה יכולה לקרות לכל אחד מאיתנו בכל גיל ובכל מצב. עם זאת, ככל שאנחנו מתבגרים ומזדקנים נפילה היא לא רק לא נעימה או כואבת- היא גם מסוכנת. מאוד מסוכנת. עם הגיל העצמות נחלשות, השרירים נחלשים ואנחנו שולטים פחות בגופנו מאשר בעבר- מה שהופך נפילות בגיל מבוגר לנפוצה יותר. אנשים מבוגרים יכולים ליפול במסגרת ביתם כשהם לבדם, עם מטפל זר או אפילו במסגרת של בית אבות. אותה נפילה יכולה לגרום לנזק רב, לעיתים אפילו בלתי הפיך. לכן חשוב ביותר לדעת איך למנוע נפילות ולהקטין את הסיכויים ליפול, בכל מסגרת בה נמצאים.
הגורמים העיקריים לנפילות בקרב קשישים:
הסיבה העיקרית לנפילת אנשים מבוגרים היא איבוד שיווי המשקל. בקימה, בישיבה ואפילו בהליכה- ניתן לאבד את שיווי המשקל באופן פתאומי וכתוצאה מכך ליפול. נפילה שבגיל צעיר סביר להניח שלא היתה מפריעה לסדר היום ואותו אדם היה קם, מנער את בגדיו וממשיך ללכת- יכולה לגרום לפגיעה קשה כאשר מדובר באדם מבוגר . אם לוקחים בחשבון שאצל רוב הקשישים העצמות כבר אינן חזקות כמו פעם ואפילו שבריריות, נפילה אחת ""קלה"" יכולה לגרום לשבר שייקח לו זמן רב להתאחות. בנוסף לאיבוד שיווי המשקל יש לקחת בחשבון גורמים נוספים כמו נתוני הסביבה בה נמצא אותו קשיש, התדרדרות בראייה ובשמיעה שבאות עם הגיל, השפעה של תרופות שנוטים ליטול וקשיים בהליכה. כל אחד מאלה מהווה גורם בפני עצמו ושילוב של שניים או יותר הוא סיכון של ממש לנפילה.
סביבת הקשיש:ככל שמזדקנים מתעוררים קשיים פיזיים ובעיות רפואיות ולכן יש להתאים את סביבת המגורים ולדאוג שתהיה סביבה בטוחה. שטיחים שניתן להחליק עליהם, ארונות שיש להתכופף או להעזר בשרפרף בכדי להגיע אליהם, חפצים מפוזרים בבית- כל אלה מהווים מכשולים ויכולים לרום לנפילה.
התדרדרות בראייה ובשמיעה- הגיל גורם לקשיים פיזיים וגם קוגניטיביים וגם אלה מגדילים את הסיכוי לנפילות.התדרדרות של הראייה לטווח קצר יכולה לגרום להתקלות בחפצים ומעידה, התדרדרות של הראייה לטווח ארוך יכולה לגרום לבחירת נתיב שאינו מותאם ואינו בטוח. התדרדרות בשמיעה יכולה לפגוע ביכולת של הקשיש לזהות סכנה מתקרבת כמו מכוניות או רוכבי אופניים.
השפעה של תרופות: תוספת נוספת של הזקנה היא נטילת תרופות יותר מאשר בעבר. לרוב התרופות ישנן תופעות לוואי כגון סחרחורת, עייפות או טשטוש בראייה. נטילת תרופות אלה באופן קבוע יכולה לגרום לאיבוד שיווי משקל פתאומי כתוצאה מאחת מתופעות הלוואי.
קשיים בהליכה- היחלשות העצמות, השרירים, קושי בהרמה והזזה של הגפיים התחתונים מעלים את הסיכוי ליפול. כאשר לא נעזרים במקל הליכה או הליכון הסיכוי ליפול גדול יותר.
כך תהפכו את חדרי הבית לבטוחים:
נפילות יכולות לקרות בכל מקום, גם בתוך הבית אותו הקשיש מכיר. במידה והוא לבד, הנפילה יכולה להביא למצב בו לא יוכל להתרומם בכוחות עצמו ולהזעיק עזרה. לכן ישנה חשיבות רבה של התאמת סביבת המגורים לצרכי הקשיש ולקשיים שלו, וזה תקף לכל חדרי הבית:
חדרי מגורים- יש להוציא מהחדר את כל הרהיטים והחפצים שאינם הכרחיים ואת מה שנשאר לסדר בצורה נוחה ונגישה. יש לדאוג שאין חוטי חשמל או כבלים על הרצפה או שטיח שניתן להחליק עליו. חשוב לבדוק שאין מרצפות בולטות או רופפות או שטיחים שניתן להחליק עליהם.
חדרי רחצה- ההמלצה היא להחליף את האמבטיה במקלחון ולדאוג בו לספסל או כיסא ישיבה בהתאם עם מעקה ומשטח נוגד החלקה- בתוך המקלחון ומחוצה לו. כמו כן במידת האפשר לסייע לקשיש בזמן המקלחת או להימצא בקרבת מקום כאשר הוא מתקלח, כדאי גם להוסיף ידיות לאמבטיה.
מטבח- את כל כלי האוכל שנעשה בהם שימוש יש לאחסן במקום נגיש ונוח שלא יהיה צורך להתרומם או להתכופף בכדי להגיע אליהם.
מדרגות- יש לדאוג שהמדרגות שמובילות אל הבית או מדרגות בתוכו הן בטוחות ולא שבורות, שאין עליהם חפצים, יש מעקה ואף פס מואר למניעת נפילות בלילה.
מומלץ לדאוג ללחצן מצוקה בחדרי הבית השונים בעיקר בחדר השירותים והמקלחת למקרה שבו הקשיש ייפול כך שיוכל להזעיק עזרה מהירה.
במידה והקשיש מתגורר לבדו ולא בבית אבות או עם מטפל זר, חשוב להגיע לבקרו או להתקשר לבדוק לשלומו ולוודא שלא נפל והוא צריך עזרה.
חלק מהנפילות מתרחשות בלילה כאשר מרבית הקשישים נמצאים לבדם והם רוצים לקום לשירותים או לשתות כוס מים. בשביל להקטין את הסיכוי והסיכון לנפילות בלילה יש לדאוג למיטה בגובה שקל לקום ממנה ואינה דורשת מאמץ גם להישכב חזרה, להוסיף מנורת לילה ליד המיטה, פס מואר בתחתית כל הקירות בבית בדרך לשירותים ובדרך למטבח (בעיקר אם יש מדרגות) וכוס מים ליד המיטה. להשאיר אור דלוק בשירותים ובמידת הצורך יש להעזר באביזר הליכה.
רוב הנפילות בגיל מבוגר כאמור, מסתיימות בשברים. מעבר לכאב ולחוסר הנוחות תהליך ההחלמה ככל שהגיל עולה הוא ארוך יותר. בזמן תהליך ההחלמה אותו קשיש תלוי במטפל או בקרוב משפחה לצורך ביצוע מטלות פשוטות כך שהפגיעה אינה רק פיזית אלא גם פגיעה בערך העצמי. לכן חשוב לעשות כל מה שניתן בכדי למזער מראש את הסיכוי ליפול- עזרי שמיעה וראייה, התאמת בטיחות הבית, אביזרי הליכה ומטפל.
הזדקנות אינה תהליך קל ולא כל אחד מוכן לקבל את העובדה שאינו חזק ועצמאי כמו בעבר ויש צורך לשנות את ההרגלים היומיומיים אך בהחלט יש בכך צורך. כדאי לשבת עם אותו אדם מבוגר ולבצע איתו את ההתאמות והשינויים בבית בהתאם לצרכיו ולרצונותיו כך שלא ירגיש שכל העצמאות ויכולת קבלת ההחלטות שלו נלקחת ממנו אלא בונים עבורו סביבת מחייה חדשה מותאמת שתסייע לו לשמור על עצמו ולהימנע מנפילות שעלולות לסכן אותו.
"