
שיניים לשנים ארוכות
כמה חבל שהשיניים מתחלפות לנו רק פעם בחיים - לקראת גיל 6 – ושאין לנו עוד סבב החלפה אחד לפחות, גם לקראת גיל 60. כן, בעיות שיניים בגיל מבוגר נמנות על אחת הטרדות הגדולות ביותר. אמנם אם עד לפני 100 שנה לערך הצורך בשיניים תותבות אחרי גיל 60 היה מובן מאליו, הרי שהיום המצב טוב בהרבה ורבים מצליחים לשמור על מרבית השיניים גם בגיל מבוגר.
ועדיין, למרות המודעות, הטכנולוגיה והשיפור המתמיד באיכות החיים עם הגיל חלה ירידה בבריאות השיניים שבאה לידי ביטוי בשיעורים גבוהים של מחלות חניכיים, עששת, דלקות, רגישות ואובדן שיניים. מהן העובדות שרצוי לדעת בנושא, ממה להיזהר ואיך להישמר? הנה זה בא.
חורים בשיניים – כן, כן, אם חשבתם שרק לנכדים יש כאלה, תחשבו שוב. ככל שאנחנו מתבגרים כך עולה הסיכוי לחזור לחורים בשיניים. בניגוד לאלה שנוצרים כתוצאה מהשילוב בין ממתקים והיגיינת פה לקויה, בגיל מבוגר הסיבות לחורים הן אחרות: יובש בפה, למשל, המגיע בדרך כלל כתופעת לוואי של יותר מ-500 תרופות (כולל ללחץ דם גבוה, עודף כולסטרול פרקינסון ואלצהיימר).
היגיינת פה לקויה ובעיקר מחסור בפלואור היא סיבה נפוצה נוספת להיווצרותם של חורים בשיניים בגיל מבוגר.
מה עושים? שותים יותר כדי ללחח את חלל הפה באופן שוטף, במקרים קשים ניתן להתייעץ עם רופא באשר לשימוש בתכשירים המחקים רוק וכמובן מקפידים הקפדה יתרה על צחצוח (רצוי במברשת חשמלית) תוך שימוש במשחת שיניים עשירה בפלואור.
דלקות חניכיים – חניכיים אדומות, נפוחות ומדממות בעת שימוש בקיסם שיניים או אפילו בזמן צחצוח הם הדגלים האדומים העיקריים לדלקת חניכיים – אחת התופעות הדנטליות הנפוצות בגיל מבוגר. כמעט תמיד הסיבה לדלקות חניכיים היא היגיינה לקויה וחשוב לדעת זאת כיוון שהזנחה של דלקת חניכיים עלולה להוביל למחלת חניכיים. וזו כבר עלולה לגרום לאבדן של שיניים. החדשות הטובות הן שבאמצעות שמירה על היגיינה (צחצוח, פלואור, קיסם או חוט דנטלי על בסיס יומי) וכן ביקורים קבועים במרפאת השיניים – לביקורת חצי שנתית כמו גם לטיפול הסרת פלאק ואבנית – ניתן להוריד משמעותית את הסיכוי לכך.
גם סתימות מזדקנות – כתרים, טיפולי שורש וכמובן גם סתימות – מזדקנים יחד אתנו. מספיק אגב שסתימה או כתר נסדקים כדי שחיידקים יצליחו לחדור לעומק השן. לא תמיד אנחנו מרגישים שזה קורה עד שכבר מאוחר מדי. והנה עוד סיבה מדוע ביקורים שגרתיים במרפאת השיניים הינם בבחינת הכרח. בכל גיל, ובוודאי המאוחר.
מגבלת תנועה – ברור לכל שכדי לשמור על פה בריא צריך לצחצח פעמיים ביום, להשתמש בכל יום בחוט דנטלי או בקיסם ולבקר בקביעות במרפאת השיניים. יחד עם זאת, לעיתים – בין אם כמצב זמני ובין אם כקבוע – יכולות התנועה שלנו מגבילות אותנו. מברשת שיניים חשמלית יכולה בהחלט לסייע בכך, ואם אתם חשים כי יכולתכם לשמור על הפה יורדת – אל תתביישו לבקש עזרה. אצלנו באתר מגוון מברשות שיניים חשמליות לחצו כאן לרכישה
שימו לב לשינויים – רגישות בשיניים היא עניין נפוץ למדי שנגרם בדרך כלל כתוצאה מנסיגה טבעית של החניכיים. ואולם אם הרגישות מתגברת, אם כל מפגש עם מזון חמוץ, מתוק, קר או חם גורם לכאב – רצוי לא לחכו ולגשת לבדוק: ייתכן בהחלט שמדובר ברגישות שמקורה אחר (שבר, סדק, דנטין שנחשף ועוד).
שמרו על החיוך ורק בריאות
"